سه شنبه, 21 نوامبر 2017

Make IELTS-House.com My Homepage
Search

Advanced Search Search in Web
Home Page|IELTS Portal|Educational News|Materials and Articles|IELTS Ebook|IELTS Clip اخبار
News > IELTS Reading - Passage 8-A


  Print        Send to Friend

IELTS Reading - Passage 8-A

Questions 16-22

Complete the summary below of the first four paragraphs of

Reading passage 2 :

Is it any wonder that there are teacher shortages? Daily, the press carries reports of schools going on four-day weeks simply because they cannot recruit enough teachers. But why? There is no straightforward answer. For a start, fewer students are entering teacher-training courses when they leave school. But can you blame young people after the barracking faced by the teaching profession in the UK over the last decade? The attack, relentless in the extreme, has been on several fronts. Government inspectors, by accident or design, have been feeding the media a constant stream of negative information about the teaching establishments in this country. Teachers also come in for a lot of flak from politicians. And the government wonders why there are problems in schools.

The governments obvious contempt for the teaching profession was recently revealed by one of the most powerful people in government when she referred to schools as bog standard comprehensives. Hardly the sort of comment to inspire parents or careers advisers seeking to direct young peoples future. Would you want to spend your working life in a dead-end profession? The government doesnt seem to want you to either.

On the administrative side, most teachers are weighed down by an increasing flow of bureaucracy. Cynicism would have me believe that this stops teachers from fomenting dissent as they are worn out by useless administrative exercises. Most teachers must then also be cynics!

Teacher bashing has, unfortunately, spread to youngsters in schools as the recent catalogue of physical attacks on teachers will testify. If grown-ups have no respect for the teaching profession, young people can hardly be expected to think any differently. The circle is then squared when, as well as experienced, competent teachers being driven out of the profession by the increased pressure and stress; fewer students are applying for teacher-training courses.

Increased salaries are certainly welcome, but they are not the complete answer to a sector in crisis. Addressing the standing of the profession in the eyes of the public is crucial to encourage experienced teachers to remain in the classroom and to make it an attractive career option for potential teachers once again.
It might also be a good idea for the relevant ministers to go on a fact-finding mission and find out from teachers in schools, rather than relying overmuch on advisers, as to what changes could be brought about to improve the quality of the education service. Initiatives in the educational field surprisingly come from either politicians who know little about classroom practice or educational theorists who know even less, but are more dangerous because they work in the rarefied air of universities largely ignorant of classroom practice.


Making sure that nobody without recent classroom experience is employed as a teacher-trainer at any tertiary institution would further enhance the teaching profession. If someone does not have practical experience in the classroom, they cannot in all seriousness propound theories about it. Instead of being given sabbaticals to write books or papers, lecturers in teacher-training establishments should be made to spend a year at the blackboard or, these days, the whiteboard. This would give them practical insights into current classroom practice. Student teachers could then be given the chance to come and watch the specialists in the classroom: a much more worthwhile experience than the latter sitting thinking up ideas far removed from the classroom. Then we would have fewer initiatives like the recent government proposal to teach thinking in school. Prima facie, this is a laudable recommendation. But, as any practising teacher will tell you, this is done in every class. Perhaps someone needs to point out to the academic who thought up the scheme that the wheel has been around for some time.


In the educational field, there is surprisingly constant tension between the educational theorists and government officials on the one hand, who would like to see teachers marching in unison to some greater Utopian abstraction and, on the other, practising teachers. Any experienced classroom practitioner knows that the series of initiatives on teaching and learning that successive governments have tried to foist on schools and colleges do not work.

Choose ONE WORD ONLY from the passage for each answer.

Write your answers in boxes 16-22 on your answer sheet.

 

Is it surprising that there is a 16 .................... of teachers? Schools do not have enough teachers, but what are the reasons for this? To begin with, fewer students are going into 17 .................... after finishing school. But this is not young peoples fault. The 18 .................... of teaching has been under constant attack over the last ten years. The governments lack of respect for the profession is 19 .................... Moreover, administratively, the flow of bureaucracy is 20 .................... Even pupils in schools have no respect for those who teach them, as a 21 .................... series of assaults on teachers shows. The growing strain and stress means that, as well as fewer applications for teacher-training courses, teachers who have experience and are 22 .................... are also being driven out.


Questions 23-29

Do the following statements agree with the information given in Reading passage 2 ?

In boxes 23-29 on your answer sheet, write


YES if the statement agrees with the claims of the writer
  NO if the statement contradicts the claims of the writer
  NOT GIVEN if it is impossible to say what the writer thinks about this
23 More students are entering teacher-training courses.  
24 The government is right to be surprised that there are problems in schools.  
25 Teachers are too weighed down by administrative duties to stir up trouble.  
26 All teachers are cynics.  
27 Politicians are not as dangerous as educational theorists, who know even less than the former about educational theory.  
28 Any experienced classroom practitioner knows that the initiatives on teaching and learning that governments have tried to impose on schools do not work.  
29 The governments attitude with regard to teachers is of great interest to the general public.  

Question 30

Choose the appropriate letter A-D and write it in box 30 on your answer sheet.

30 Which one of the following is the most suitable title for the passage?

A Politicians and teachers.

B A profession undervalued.

C Recruitment difficulties in the teaching profession.
  D Teacher-training needs improvement.
 
Answer :

16 shortage: In the passage the phrase is plural, teacher shortages, but in the summary the singular form is required.

17 teacher-training: This part of the summary is a clear paraphrase of part of paragraph one in the passage. Remember that hyphenated words count as one word.

18 profession: The answer is in paragraph one. Here, the noun phrase has been changed; the teaching profession in the passage needs to be changed to the profession of teaching to fit in the summary.

19 obvious: Again, the noun phrase has been changed. At the start of paragraph two the passage refers to the governments obvious contempt for the teaching profession. The phrase has been changed in the summary, but the form of the word needed to fill the space need not be changed. (See 18 above.)

20 increasing: The answer is in paragraph three. The word needed to complete the space is the same as that in the passage, although in the passage it functions as an adjective and in the summary as a verb form.

21 recent: The answer is in paragraph four. Here, it is important to recognize the synonyms used in the summary for parts of the text: series in the summary replaces catalogue in the text. Even if you do not know the meaning of certain words, you should be able to work out their meaning from their position in the relative sentences in the original text and the summary.

Questions 23-29

23 More students are entering teacher-training courses.  
The opposite is true. In the first paragraph it states: fewer students are entering teacher-training courses.
24 The government is right to be surprised that there are problems in schools.  
The answer is to be found in the last sentence of the first paragraph. The writer is being ironic, given the facts stated in the paragraph there should be no surprise: And the government wonders... .
25 Teachers are too weighed down by administrative duties to stir up trouble.  
The answer is in the third paragraph. This is what cynics would have us believe; the writer does not say if this is actually the case or not.
26 All teachers are cynics.  
The answer is in the last sentence of the third paragraph: all teachers is not the same as most teachers. Note that must indicates deduction/conclusion and therefore opinion.
27 Politicians are not as dangerous as educational theorists, who know even less than the former about educational theory.  
The answer is in the sixth paragraph. The problem here is the negatives. It is important to check that the text and the statement have the same meaning; in this case politicians are not as dangerous as educational theorists has the same meaning as politicians who know little about classroom practice or educational theorists who know even less, but are more dangerous.
28 Any experienced classroom practitioner knows that the initiatives on teaching and learning that governments have tried to impose on schools do not work.  
The answer is in the eighth paragraph. The statement is a paraphrase of the last sentence, but it is important to check carefully that there are no differences in questions of this kind; in this case the meaning is the same.
29 The governments attitude with regard to teachers is of great interest to the general public.  
There is no mention of this claim in the text.

Question 30

Choose the appropriate letter A-D and write it in box 30 on your answer sheet.

30 Which one of the following is the most suitable title for the passage?

A Politicians and teachers.
x B A profession undervalued.

C Recruitment difficulties in the teaching profession.
  D Teacher-training needs improvement.
  The theme throughout the passage is that the teaching profession does not get the respect it deserves from a number of sources. The other headings all refer to only specific sections of the text.


17:33 - 15/09/2011    /    Number : 5250    /    Show Count : 8412


Users Comment
No Comment for this news
Your Comment
Name :
E-mail : 
*Comments :
Captcha:
 

Close




Home Page|IELTS Portal|Educational News|Materials and Articles|Advanced Search|IELTS Ebook|IELTS Clip|Select Language

1st fl. , No. 20, Opposite to Kosar Hotel, Malaie Alley,  After Vali Asr Sq, Tehran, Iran, Tel: +982188932399

Copyright © 2007-2012, www.IELTS-House.com, All rights reserved.